„Jsem vypravěč příběhů, to umím nejlíp.“ I. D. Yalom

BiografieKnižní dojmyPsychologie

i_d_yalom_o_psychoterapii_final.cdrNázev: Irvin D. Yalom O psychoterapii a lidském bytí

Autor: Ruthellen Josselson

Originální název: Irvin D. Yalom: On Psychotherapy and the Human Condition  

Vydalo: Portál, 2009

Počet stran: 152

I. D. Yalom je americký psychiatr, psychoterapeut a spisovatel. Jeho doménou jsou beletristické knihy z prostředí psychoterapie, do nichž často, nenásilnou a srozumitelnou formou, zakomponovává i významné filosofy minulého století. Čímž jeho knihy získávají filosofický rozměr. Yalomova díla bývají často vyhledávána jak odborníky z oboru psychologie, tak i laickou veřejností.

Díky psychologickému a filosofickému rozměru bývají Yalomovo knihy často průvodci při osobních krizích a problémech. Yalom se mnohokrát zabývá tématy jako smysl života či strach ze smrti. Dlouhá řada jeho pacientů se tak mnohonásobně rozšiřuje, právě díky čtenářům jeho knih.

Mnohý čtenář zatouží dozvědět se něco víc o svém „terapeutovi na dálku“. Pro tyto účely je ideální útlá kniha, s názvem Irvin D. Yalom O psychoterapii a lidském bytí, autorky Ruthellen Josselson, která je sama profesorkou psychologie a psychoterapeutkou.

„Jsem vypravěč příběhů, to umím nejlíp.“

Téměř stopadesátistránková kniha se skládá z rozhovoru mezi autorkou a Yalomem. Tématy jsou Yalomovo dětství, dospívání, studium, vztah k jeho manželce apod. Další části knihy slouží jako stručný úvod do jeho díla.

Dozvídáme se, jak se syn ruských židovských přistěhovalců, žijících v černošské čtvrti, stal uznávaným psychoterapeutem. Zajímavě zapůsobí vztah s jeho matkou, kterou Yalom popisuje jako nevzdělanou, o intelektuální svět se nezajímající ženu.

Yalom už jako dítě toužil vynikat, chtěl se stát lékařem, aby si zajistil lepší životní podmínky. Útěkem z reality života v ghettu pro něj byla četba, mimo jiné i filosofických děl. V čemž můžeme spatřit důvody jeho pozdější literární tvorby.

„Když jsem se rozhodl pro psychiatrii, přemýšlel jsem, proč jsem se vlastně chtěl tolik přiblížit k duším pacientů. Bylo to díky literatuře, to ona mě přivedla k psychiatrii.“ (str. 9)

O existenciální psychoterapii

„Yalomovo mistrovství spočívá ve zvláštní schopnosti smísit filosofii, literaturu a psychiatrii tak, že vzniklé dílo srozumitelně vysvětluje jinak těžko uchopitelné stránky skutečného života, což je zvlášť cennou pomocí pro ty, kdo prožívají nějaké duševní utrpení.“ (str. 18)

Yalom je představitelem tzv. existenciální psychoterapie. Otázky lidského bytí, smyslu života nebo všudepřítomného strachu ze smrti, se objevují v jeho knihách pravidelně. V knize se dočteme, že Yalom si plně uvědomuje omezení psychoterapeutické práce, stejně tak jako mnohá dilemata lidské existence.

Závěrem je třeba poznamenat, že kniha je opět vhodná jak pro čtenáře z řad odborníků, tak i pro laiky. Ideálně poslouží jako seznámení s myšlenkami a dílem Irvina Yaloma.

O autorce:

Ruthellen Josselson je profesorka psychologie na americké The Fielding Graduate University, dříve přednášela na Židovské univerzitě v Jeruzalémě a na Harvardově univerzitě. Psychoterapeutka, autorka řady knih z oblasti psychoterapie (text: Portál).

Hodnocení:

hvezdymensi

Další recenze:

Recenze na Yalomovu knihu Léčba Shopenhauerem

Hanka

*1989 | Redaktorka, social media freak, milovnice dobrých knih a tvrdé hudby.
Předchozí článek
O pesimismu v našich životech
Následující článek
Jak myslí psychoterapeut?
Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments