Významné osobnosti v knihách #2 Jana z Arku – teenagerka, která zachránila Francii

Čtecí tipy

Sedmnáctiletá nevzdělaná dívka, která počátkem 15. století zachránila Francii před naprostou nadvládou Anglie. Jeanne d’Arc (česky Johanka či Jana z Arku) byla významnou postavou tzv. stoleté války mezi Francií a Anglií, která za svou víru položila život.

Kdo byla Johanka z Arku

Jeanne vyrostla ve vesničce Domrémy, na severu Francie. Byla velmi zbožné dítě, pravidelně navštěvovala kostel a ochotně pomáhala matce s domácími pracemi. Od ostatních dětí se začala odlišovat až od svých cca 14 let, kdy začala slýchávat hlasy. Identifikovala je jako svatou Markétu, Kateřinu a archanděla Michaela. Tito svatí jí nabádali, aby odjela za dauphinem (následníkem trůnu) Karlem a osvobodila město Orléans. Pokud by Angličané město dobyli, zkáza Francie by byla dovršena.

Jak tato mise dopadla většina z vás ví. Jeanne osvobodila Orléans (odtud Panna Orleánská), poté i několik dalších měst. Dovedla Karla ke korunovaci a plánovala pokračovat v bojích, dokud nevyžene všechny Angličany z Francie. Karel její snahu nepodpořil. Jeanne neubránila hlavní město Paříž a v bitvě u Compiegne byla zajala Angličany. Uvězněna, postavena před církevní soud a 30. května 1431 upálena na hranici.

Jeanne d’Arc je jednou z nejoblíbenějších historických postav. Díky dochovaným záznamům ze soudních slyšení, je považována za nejlépe zdokumentovanou ženu středověku. Do širokého povědomí se ale nedostaly zdaleka všechny zajímavé informace, o této statečné mladé dívce.

Co jste o Johance nevěděli

Věděli jste například, že Jeanne odmítla chlapce, kterého ji rodiče vybrali jako manžela? Musela toto své rozhodnutí dokonce obhajovat u soudu. Ani její slavná cesta za dauphinem nedopadla hned na první pokus. Ve městě Vaucouleurs ji nejprve dvakrát vyhnali. Až třetí pokus vyšel a Jeanne se mohla vydat na cestu za Karlem.

Na tuto cestu se nevydala sama (což by nebylo, pro mladou dívku v 15. století, navíc přes území posetém nepřáteli, zrovna bezpečné). Cestovala spolu se svými bratry. Do Vaucouleurs ji doprovázel její strýc Durant Laxart, u kterého i přespávala. Otci řekla, že bude pomáhat Durantově ženě, která byla zrovna v šestinedělí. Místo toho se opět vydala za Karlem.

Záhada Johančina prstenu

Údajný prsten Johanky z Arku

Prsten, který Jeanne dostala od svých rodičů, se počátkem roku 2016 nečekaně objevil v londýnské aukci společnosti Timeline Auctions, s vyvolávací cenou 19 051 euro (cca 520 000 Kč). Pravost prstenu nebyla potvrzena. Jeho podoba však odpovídá popisu, který Jeanne poskytla svým soudcům v roce 1431.

Prsten nakonec získal, za sumu 376 833 eur (cca 10 200 000 Kč), francouzský zábavný park Puy du Fou, který výslednou částku shromáždil za pomoci několika donátorů. Slavnostního odhalení prstenu bylo přítomno 5 000 přihlížejících.

Dva týdny po skončení aukce, se do věci vložila anglická vláda s požadavkem, že chce prsten zpět. S odvoláním na legislativu Evropské unie, podle které žádný objekt, starší 50 let a s hodnotou nad 39 219 liber, nesmí bez povolení opustit zemi. Prsten byl tedy vyvezen nelegálně.

Celou záležitost, která opět poštvala proti sobě odvěké rivaly – Francii a Anglii, ukončila až Alžběta II. Královna měla požádat britskou vládu, aby ukončila tento nedůstojný incident, vydáním vývozní licence, která umožňovala prstenu zůstat ve Francii.

Co nás Johanka může naučit

Johanka z Arku dnes symbolizuje osobní odvahu, neoblomnou víru a odhodlání, jít si za svým. Její krátký život je také nekonečnou inspirací. Byla mladá, byla chudá, byla žena – i přesto dokázala ovlivnit chod evropských dějin tak, jako nikdo před ní, ani po ní.

Pokud vás zaujal Johančin příběh, navštivte nejobsáhlejší webové stránky o Johance z Arku na českém a slovenském internetu. Nebo si přečtěte knihu. Níže naleznete výběr těch nejlepších, které vyšly v českém jazyce.

—————

Moinot, Pierre. Jana z Arku. Moc a nevinnost. Mladá fronta. 1996.

Životopisný román o Janě z Arku (1412-1431), která se stala francouzskou národní hrdinkou, líčí známé události Janina života.

Tuto knihu doporučuji pro seznámení se s Johankou a její dobou. Odradit by vás mohly jen počáteční kapitoly, které popisují politické pozadí stoleté války. Znalost základních historických faktů je však pro pochopení Johančina přínosu nezbytná.

—————

Linder, Leo. Johanka z Arku. Domino. 2000.

Životní osudy francouzské národní hrdinky Johanky z Arku. Autor pojal tuto historickou postavu poněkud netradičním způsobem: čtenáři umožňuje vytvořit si vlastní názor na základě postojů Johančiných současníků.

Další zdařilé vyprávění o Johančině životě. Navíc obohacené o esejisticky zpracovaný vývoj postoje společnosti k osobnosti Johanky z Arku. Plus bohatý rejstřík dalších zdrojů a historické komentáře k jednotlivým událostem.

—————

Pernoud, Regine. Život Jany z Arku. Cesta. 2000.

Kniha poskytuje čtenářům přesné informace o Janině osobním životě i o politických, vojenských, náboženských a literárních souvislostech její doby. Sugestivně nastiňuje životní cestu jedné z nejvíce fascinujících osobností lidských dějin.

Kniha francouzské historičky a odbornice na Johanku z Arku je povinnou četbou pro všechny milovníky Johanky. Tato kniha je plná přesných, historicky doložených informací a zajímavostí.

—————

Pernoud, Regine. Život a smrt Jany z Arku. Svědectví z rehabilitačního procesu (1450-1456). Refugium Velehrad-Roma. 2009.

Titul francouzského literárního světa představuje historické svědectví přímých svědků rehabilitačního procesu Panny Orleánské, opírající se o dobovou dokumentaristiku. Autorka uspořádala rozsáhlá procesní akta a výpovědi účastníků rehabilitace tak, aby čtenář získal co nejplastičtější představu o charakteru výjimečné světice Jany z Arku.

—————

Liška, Vladimír. Záhadné postavy světových dějin 2. Jana z Arku, prokletá světice. Fontána. 2004.

Jak mohla sedmnáctiletá dívka dokonale ovládat rytířská bojová umění a stanout v čele armády? Existují indicie, které prozrazují, že její upálení bylo zinscenované a mladá mučednice se ve skutečnosti inkvizičnímu procesu unikla? Kdo byla Jana dArmoises, která se objevila 5 let po Johančině smrti?

Tuto knihu doporučuji spíše milovníkům záhad. Čtenáři, kteří mají rádi podložená fakta, si vyberou spíše z knih, uvedených výše.

—————

Robins, Phil. Drazí zesnulí. Johanka z Arku a její pochodující šiky. Egmont. 2004.

Vedla francouzskou armádu do boje. Byla upálena na hranici. Nakonec ji prohlásili za svatou. Ale slyšeli jste, že Johanka: musela neustále všem dokazovat, že není čarodějnice, s gustem psala významným lidem drzé dopisy, udělala z francouzského krále parádního zbabělce?

Tato kniha je vhodná spíše pro děti. Obsahuje spoustu autorské invence, černého humoru a ilustrací.

—————

Slyšeli jste o Johance z Arku? Co si o této dívce myslíte? Myslíte si, že stojí za pozornost nebo už je dávno pasé?

https://www.instagram.com/p/BMwIgN5BFyP/?taken-by=hankafoti

Pokud máte rádi historické příběhy, přečtěte si také článek o „šestiprsté anglické královně“ – Anně Boleynové.

Hanka

*1989 | Redaktorka, social media freak, milovnice dobrých knih a tvrdé hudby.
Předchozí článek
Moje vzpomínky na Osvětim + Fotogalerie
Následující článek
Jak na titulky, které nepohřbí váš článek
Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Katy
7 let před

Ani jednu knihu jsem o ní nečetla, já spíše knihy o Marii Terezii a tak 😀 Nicméně alepoň mám tipy na další knihy 🙂

Medvědářka
7 let před

Ahoj. Kdysi dávno jsem četla tu knihu z Domina a líbilo se mi to. Doporučuji kouknout i na tuto http://www.databazeknih.cz/dalsi-vydani/panna-ve-zbroji-87672