Hledáte práci? Buďte vidět!

Jak na kariéruRady a návody

Hledání nového zaměstnání má většina lidí spojeno s rozesíláním životopisů, odpovídáním na inzeráty, případně se zapojením rodiny, známých či spolužáků.

Všechny tyto metody jsou desetiletími ověřené způsoby, jak dát zaměstnavatelům vědět, že existujete a rádi byste pro ně pracovali. Pokud jste už někdy procházeli procesem hledání práce víte, že toto je pouze základ, který mnohdy nestačí.

Doba pokročila. Všichni jsme online. Naučte se využívat aktuální trend sdílení ve svůj prospěch i v případě hledání zaměstnání.

V tomto článku vám prozradím několik tipů, jak na to: 

Zaregistrujte se na LinkedIn

Ano, na LinkedIn. To je ta síť, na které jsou „jen manažeři a ředitelé zeměkoule„? Pokud i vy stále věříte tomuto předsudku, čtěte dál. LinkedIn už dávno není doménou vysoce kvalifikovaných lidí. Svůj profil na LinkedIn, největší světové profesní sociální síti, může mít naprosto kdokoli. Úplně zadarmo.

LinkedIn i v základní verzi nabízí hledání lidí i firem, můžete se přidat do profesních skupin, diskutovat s ostatními členy, oslovovat další lidi z vašeho oboru a mnoho dalšího. Prostředí a atmosféra na LinkedIn je příjemná, neformální a přátelská.

Zažeňte obavy a vyzkoušejte to! Já sama mám profil na LinkedIn několik let. Za tu dobu jsem přišla na to, jak vyšperkovat svůj profil tak, aby byl zajímavý a zároveň pravdivý. Navíc i hezky vypadá. 🙂 Pokud by vás zajímal konkrétní postup, jak udělat svůj profil na LinkedIn zajímavým, zanechte komentář. Ráda prozradím pár tipů a triků.

Budujte své online portfolio

Způsobů, jak být vidět na internetu, existuje celá řada. Můžete mít vlastní blog, celý web nebo můžete využít služeb zavedených pracovních portálů, které nabízejí vytvoření online životopisu. Některé zároveň umožňují sdílení vašeho životopisu zaměstnavatelům.

Jako příklad uvedu české pracovní portály Jobs.cz  a Prace.cz. Stejnou možnost nabízí i portál uradprace.cz, ale kdo by se v tom jejich webu vyznal. 🙂

Mějte svůj životopis přístupný zaměstnavatelům

Uvádějte své profesní weby a online životopisy ve svých tištěných životopisech. Píšete blog? Vedete web? Ať už se téma vašeho online snažení týká oboru vaší práce, nebo ne, nestyďte se a uvádějte odkazy na tyto své práce ve svém profesním životopisu.

Já jsme to udělala a právě tento údaj zaujal mého zaměstnavatele natolik, že je dnes mým zaměstnavatelem.  🙂

Navíc tím ukazuje svou počítačovou a internetovou gramotnost. Ač by se mohlo zdát, že tyto dovednosti jsou dnes standardní výbavou mladých lidí, omyl je pravdou. Neošiďte se o plusové body!

Přidejte se do diskusních skupin s pracovními nabídkami

Diskusní skupiny, které pomáhají s hledáním práce, známe všichni z Facebooku. Díky obrovské uživatelské základně se určitě vyplatí v těchto skupinách být a sledovat aktuální dění.

Pokud je váš obor více specifický, využijte skupin na profesní sociální síti LinkedIn. Místní skupiny jsou často na opravu vysoké odborné úrovni. Tyto skupiny se neomezují pouze na nabídku  a poptávku volných pracovních míst. Odborné diskuse se zkušenými odborníky nejsou na LinkedIn výjimkou. Získáte tak cenné kontakty, které mají cenu zlata.

Sledujte svého vysněného zaměstnavatele na jeho sociálních sítích

I firmy a nejrůznější organizace pochopily, že být na sociálních sítích má smysl. Někdy je to dokonce nutnost. Například IT obory, mediální obory a další příbuzné profesní skupiny se nebojí vybírat nové zaměstnance z řad svých fanoušků na sociálních sítích.

Zkusme si to představit: Jste firma, která rychle shání pracovníka. Zároveň máte profil na Facebooku, který sleduje několik tisíc lidí. Půjdete na placený pracovní portál s inzerátem o volném pracovním místě a budete čekat na odezvu, nebo napíšete status na Facebook? Rychlost a jednoduchost v tomto případě vyhrává na plné čáře.

Hledáte právě práci? Už jste na vlastní kůži zakusili pocit zběsilého rozesílání životopisů a marného čekání na odpověď? A využili jste při hledání práce síly internetu?

Hanka

*1989 | Redaktorka, social media freak, milovnice dobrých knih a tvrdé hudby.
Předchozí článek
Skuteční lovci duchů používají kameru a diktafon. Podívejte se na jejich videa.
Následující článek
Pravda o Romech: Nechtějí pracovat a milují svou rodinu? + tipy na knihy
Subscribe
Upozornit na
guest

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
TeriJans
6 let před

Děkuji za další přínosný článek, už jsem měla trochu strach, kam jsi zmizela :)!

Le fille Ash
6 let před

Velmi přínosný článek. Pěkně napsaný, stručný a jasný. 🙂 A já ho mohu jen potvrdit. Propagovat se v online světe je pro hledání práce skutečně důležitý krok. Já sama to mám díky blogu, osobnímu portfoliu a účtu na youtube vyzkoušené. 😉